by
on
under , ,
Permalink

Barnpyssel

Barn har så mycket spring i benen, det är inte alltid så lätt att hinna med deras vändningar och matcha deras energinivå. Det kliar ofta lite för mycket i benen och händerna för att de ska kunna sitta still och läsa en bok eller se på en hel film.Och barn ska ju få leka och uppleva världen. Man ska lära dem allt man kan, som Baloo skulle ha uttryckt det. Ett sätt att få igång barnen kreativitet och ge dem något roligt att göra är att pyssla med dem. Alla människor gillar att göra kreativa saker och att skapa något själv.

Material

Beroende på ålder får man anpassa materialvalet därefter. Små barn ska inte leka med vassa eller alltför små föremål så. Giftfri trolldeg kan vara ett alternativ. Eller så kan de få måla med fingrarna, det finns utmärkt barnvänliga vattenfärg som de kan leka med.Äldre barn kan få lite mer avancerade verktyg än bara sina egna händer. Med en sax och papper kan man skapa vackra origami-prydnader eller hjälpa till att skapa pyntet till påsk.

En sak i taget

För att hålla pysslet på en bra nivå och göra det lätt för barnen att hålla koncentrationen kan det vara bra att plocka fram en pysselsak åt gången. Om ni tänker baka så plockar ni fram ingredienser och gör kakan klar innan ni börjar diskutera vad ni ska göra sedan. Det kan vara svårt att göra klart ett pärlhalsband om man samtidigt kan leka med trolldeg och klippa ut en kyckling och dekorera med fjädrar.

Kul först, klar sist

Att pyssla med barnen ska först och främst handla om att ha roligt tillsammans. Därefter får det gärna vara något lärorikt och berikande för barnet, kanske en början på att lära sig bokstäverna eller bara att få träna motoriken. Det sista man ska tänka på är att det blir stökigt eller att alla saker ska bli färdiga innan man slutar för dagen. Om barnet tappar fokus eller nöjet med trä pärlor på snöret kan ni lägga undan halsbandet och fortsätta på det nästa gång.