by
on
under ,
Permalink

Nyttja vinden på bästa sätt

En växande familj kommer till slut att ha för lite utrymme i hemmet. Barn och husdjur tar plats och växande barn behöver också mer utrymme att leva och förvara saker på. Har du en outnyttjad vind är det hög tid att börja nyttja den!

Som förvaring

En mindre vind som saknar full ståhöjd duger inte till mycket mer än som förvaring. Vindar är ofta sämre isolerade och har ibland inte mer än mellanbjälklag att stå på. För att förvara saker där behöver det inte vara rumstempererat men du behöver fundera på vad du ska förvara där. Köld- och fuktkänsliga material ska du helst inte lägga på en sån vind.För att bära upp och ned dina saker behövs en bra trappa. En nedfällbar vindstrappa tar minimalt med utrymme och är enkla att installera. Den kan fällas ned även i mindre genomfarter och äter inte upp viktig förvaringsplats på vinden.

Extra sovrum

Om du har ståhöjd, över 2,4 meter på horisontella delar, kan du inreda vinden och få fler sovrum eller ett extra allrum för barnen. Det ställer högra krav på isolering och tillgänglighet. Du behöver en riktig trapp upp, har du lite utrymme kan du installera en spiraltrappa.För att trivas på vinden behöver du isolera ordentligt. Hur du ska isolera bestäms utifrån rådande takkonstruktion och isoleringsmaterial. Det bäst är om du kan skapa en liten kallvind med luftspalt. Undvik att isolera ända upp till nock eftersom du förlorar inspektionsmöjligheterna.Du behöver tänka på utrymningsvägar. För att få kalla det ett sovrum behöver det finnas en utrymningsväg utöver trappan, vanligast en brandstege utanför fönstret. Om du gör det mesta av arbetet själv kan du räkna med en kostnad runt 500 kronor kvadratmetern och kanske runt 1500 kronor kvadratmetern om du tar in hantverkare.