Säkerligen har du hört talas om konsten att dreja. Det handlar bland annat om att lera formas till runda föremål och blir till vackra skålar, muggar eller tallrikar.När slutprodukten står klar, har du format ett alldeles personligt keramiskt hantverk – perfekt att ge bort i present till en vän, släkting eller din käraste. Drejning är både roligt och nyskapande. Det är inte svårt att lära sig konsten, en enkel kurs räcker för att komma igång.
Hur går drejning till?
Drejning är en gammal teknik som funnits i flera tusen år där en lerklump sätts på en drejskiva som snurrar. Du placerar därefter fingrar och händer på den snurrande lerklumpen och trycker på det mjuka lermaterialet för att forma det till något vackert. Drejskivans hastighet kan du styra manuellt eller vi automatik. Om du vill kan du ta hjälp av verktyg för att få maximal precision i ditt formande. Trä, metall eller plast går alldeles utmärkt att använda för att skapa jämna och fina ytor. Vill du fixa till kanterna är kniv det vanligaste verktyget.
Bränning och glasyr
Om du känner för att dekorera ditt föremål genom att till exempel rista in en text så är det viktigt att leran torkat och blivit hårdare. När du är helt klar skall sedan är det dags för bränning och glasering. Detta sker i regel efter en vecka i en så kallad keramikugn som bränner ut allt vatten ur leran. När bränningen är klar kan du välja att lägga på glasyr för att ge ditt föremål färg och glans.
Anmäl dig till en kurs
Om du vill komma igång med drejning är det bästa att testa en kurs för att lära dig allt från grunden. Du kommer då noga få bekanta dig med alla bearbetningstekniker och veta hur man bränner och glaserar dina föremål optimalt. Att lära sig dreja är roligt och socialt. Du kommer få träffa människor från alla åldrar och bakgrunder. Drejning är i allra högsta grad kreativt eftersom det är du som sätter gränserna för vad du vill åstadkomma keramiskt. Förhoppningsvis kommer kursen att inspirera dig till att kanske bli en professionell krukmakare eller keramiker en vacker dag!